poderecerale
contact
december 2022
contact
Jan Pieter Rondeltap & Joep Otten
Podere Cerale
56044 Pomarance (Pisa)
tel: +39 3469461447, ook via whatsapp
contact
Afmelden voor deze nieuwsbrief? Klik hier.
website
homepage
contact
contact
facebook zoover
google places tripadvisor

Beste gasten, vrienden en familie,

Hierbij ontvangen jullie onze jaarlijkse decembergroet uit Toscane met daarbij een menusuggestie voor de komende feestdagen.

Inmiddels is het alweer een aantal weken geleden dat we een goed gastenseizoen 2022 hebben afgesloten. Tijd dus voor het plukken van olijven en het winterklaarmaken van huis en tuin. We hebben een flinke stapel hout liggen om te stoken, de bank staat weer beneden voor de tv, de winterbanden zitten weer onder auto, etc. En tijd om recepten te kiezen die we dit jaar meesturen met deze nieuwsbrief.

We hopen jullie het komend jaar weer te zien. En o ja, ondanks de hoge energietarieven hebben we besloten de prijzen voor de kamers in 2023 voor jullie lezers van deze nieuwsbrief niet te verhogen.
We wensen jullie fijne dagen toe, een leuk uiteinde en een goed en gezond 2023.

Hartelijke groeten, Joep en Jan Pieter



Het gastenseizoen

We kijken terug op een leuk seizoen met veel bekende en nieuwe gezichten. Het was soms erg warm, de koffers arriveerden niet altijd op tijd en tsja, die verdomde weg werd er niet beter op. Maar de sfeer was weer fijn. En wat de weg betreft: die begint op een ‘superstrada’ te lijken sinds de elektriciteitsmaatschappij weer druk in de weer is met grind en wals. Het lijkt erop dat hij nog nooit zo goed is geweest.

Weerpraatje

Na een relatief droog jaar wisselen nu in de decembermaand heerlijk zonnige dagen en koude regendagen elkaar af. Beide zijn welkom na een jaar waar tot voor kort bijna geen regen viel. Vanaf januari hadden we ongekend zacht weer met een bovengemiddelde temperatuur en vrijwel geen regen. Deze situatie hield aan waardoor we een tamelijk warme zomer hadden, met de maanden erna een zacht en zonnig najaar.
Nu in deze decembermaand is de kou ingetreden en staat de houtkachel weer aan. Ook leuk deze periode! En een heerlijk verschil met vorige jaren is de nieuwe glazen voordeur, waardoor we in de wintermaanden binnen meer licht hebben en nu ook fijn naar buiten kunnen kijken.

Onze huisdieren

Helaas hebben we dit najaar afscheid moeten nemen van een geweldige muizenjager en een gezellig maatje. Onze Poes hebben we moeten laten inslapen. De ontsteking bij zijn bek die we deze zomer signaleerden bleek een vorm van huidkanker te zijn… en uiteindelijk ging het snel bergafwaarts met hem. Echt heel jammer. Het was zo’n grappig beestje.
Boris is een oude stramme hond. Het lopen gaat hem slecht af, maar volgens de dierenarts werkt zijn hart nog prima. Deze zomer onderging hij een tijdelijke metamorfose. In verband met de warmte hadden we zijn vacht laten ‘millimeteren’. Hij zag er bijna onherkenbaar uit, een beetje raar zelfs, maar het deed hem goed zonder bontjas rond te lopen.

Schilderijen

Het is altijd erg leuk als gasten enthousiast zijn over de schilderijen van Jan Pieter. Regelmatig wordt zijn werk verkocht en door ons tijdens de winterstop aan huis gebracht. We kunnen dus inmiddels wel zeggen dat er al heel wat ‘Rondeltaps’ in België en Nederland hangen.
Wij gaan de komende periode via een vakantie-omweg Slovenië, Tsjechie en Duitsland naar Nederland om daar vrienden en familie te gaan zien en om een groot aantal verkochte schilderijen aan huis te brengen. Dus zien we ook weer een aantal van onze gasten. Leuk!

Kerstmenu 2022

We eindigen deze nieuwsbrief met een driegangenkerstmenu met gerechten die we op Podere Cerale serveren.
Als Primo hebben we gekozen voor een eenvoudig maar heerlijk gerecht van bruschette met buffelmozzarella, besprenkeld met olijfolie en geserveerd met pikante kerstomaatjes.
Als Secondo staat een gerecht op het menu, waarvan Bagna Cauda de belangrijkste smaakmaker is. Dit is een traditionele saus uit Piemonte van ansjovis, knoflook en boter. Op Podere Cerale maken we Bagna Cauda met verschillende harde groenten die eerst zijn gebakken of gegrild. De saus wordt er apart bij geserveerd. Daarbij serveren we een schotel van verse worst, kikkererwten en rode uien.
Voor vegetariërs die geen ansjovis eten, worden de groenten geserveerd met een pesto van basilicum. Verder hebben we de worst weglaten, die overigens maar een klein deel van het hele gerecht vormt.
Als Dolce hebben we gekozen voor een taartje met een frisse vulling van amandelmeel en citroenen.
Je kunt de recepten vinden door hiernaast te klikken op Kerstmenu. Veel plezier met de voorbereiding en buon appetito. 

© Podere Cerale 2022