poderecerale
contact
December 2019
contact
Jan Pieter Rondeltap & Joep Otten
Podere Cerale
56044 Pomarance (Pisa)
tel: 0039 346946 1447
contact
Afmelden voor deze nieuwsbrief? Klik hier.
website
homepage
recepten
contact
contact
facebook zoover
google places tripadvisor

Een hartelijke groet uit Toscane

De zon schijnt, en na weken van regen en storm, is het dan eindelijk zover: we kunnen weer naar buiten om te wandelen. Poes en Boris staan al te popelen. Er zijn veel jagers in de buurt, mannen met oranje hesjes, zittend op klapstoeltjes op ons nieuw aangekochte stuk land. Ze zijn in afwachting van een flinke buit en in onze wei moet het allemaal gaan gebeuren. Dus blijven we toch maar thuis. Jan Pieter gaat schilderen, Joep maakt een begin met deze nieuwsbrief en Poes heeft, na een drukke nacht buiten, zijn plaats op de bank ingenomen. Boris hebben we maar in de stal vastgelegd voor het geval de jagers hem voor een wild zwijn aanzien, een blaffend zwijn dan wel. We zijn benieuwd of ze wat vangen. Misschien eten we morgen wel Pappardelle al cinghiale, de pasta met wild zwijn... Inmiddels is het een paar uur later. De jagers zijn verdwenen en we hebben geen wild zwijn gezien. Dan toch nog maar een stukje wandelen met de beesten. Heerlijk!

Beste gasten,
Hierbij ontvangen jullie een nieuwsbrief met ook dit jaar een kerstmenu. We wensen jullie een fijne decembermaand toe en een goed 2020.

Hartelijke groeten en tot ziens op Podere Cerale!
Joep en Jan Pieter 

Amandelen 

De olijfpers in Pomarance bleef dit najaar dicht, want er hingen helemaal geen olijven in de bomen. Een slecht voorjaar was de oorzaak en verder deden wormpjes in de olijven de rest. Geen olijfolie dit jaar: helaas, helaas! Wel leverden onze twee amandelbomen een kleine, maar niet onaardige oogst op. Lekker om ze ongepeld te gebruiken in de Cantuccini, of om er amandelspijs van te maken. Ook lekker om er Baci di dama van te maken, ‘vrouwenkusjes’, amandelkoekjes uit Piemonte. Zo genoemd omdat ze, en dan citeer ik letterlijk: ‘bestaan uit twee deegkapjes met chocolade, die herinneren aan twee lippen die bedoeld zijn om te kussen’. Hoe ze ook worden genoemd of wat je er ook in ziet: ze zijn hier in elke supermarkt te krijgen, maar vooral heel gemakkelijk zelf te maken en lekker bij de koffie. Zie voor het recept de link Kerstmenu.

Wijn

Bij een Italiaanse maaltijd hoort natuurlijk een goed glas wijn. En niets is zo leuk om tegen een nieuwe wijn ‘aan te lopen’. Bijvoorbeeld door hier in Toscane op bezoek te gaan bij een van de vele ‘fattorie’ (wijnproducenten). Maar de meest ideale manier is om in een restaurant een wijn te drinken en dan op zoek te gaan naar de betreffende wijnboer. Zo hebben we hier in Toscane al heel wat goeds ontdekt en ingeslagen, maar ook de regio’s Campania en Sicilia ontbreken niet. Inmiddels hebben we ook goede witte wijn uit Slovenië en Duitsland. Eerlijk gezegd: hadden, want naast onze eigen consumptie, genieten onze gasten ook regelmatig van een goede fles wijn. Dus wordt het weer tijd om op vakantie te gaan om onze voorraad aan te vullen :-) ...en trekken we er het komend voorjaar op uit om hier in Toscane weer wat lekkers in te slaan! 

Een nieuwe reisgids Toscane

Wie kent ze niet: de gidsen uit de Dominicusreeks. Voor iedere cultuurliefhebber een must. Goed nieuws, want binnenkort verschijnt er een geheel nieuwe uitgave over Toscane. De redactie is in goede handen van Hester van Delden en wij mochten haar vorig jaar op Podere Cerale ontvangen toen zij onze plek gebruikte als uitvalsbasis voor onderzoek en bezoek aan een aantal historische bezienswaardigheden. In de gids wordt aandacht besteed aan natuur, geschiedenis, architectuur, kunst, kloosters, eten en wijn, wandelen en fietsen, maar ook aan bijvoorbeeld film en muziek. We zijn zeer benieuwd.

Kerstmenu 2019

Ook dit jaar hebben wij een menu samengesteld met gerechten die we serveren op de podere. Nee, niet helemaal: een van de gerechten hebben we nog nooit klaargemaakt voor onze gasten. Die van de parelhoen is nieuw, ook bij ons.
Natuurlijk beginnen we met een pasta, deze keer uit het dorp Amatrice. Een heerlijk begin van de maaltijd is deze eigen variatie op de spaghetti all’Amatriciana, die al heel wat jaren op ons menu staat. Voor de vegetariërs hebben we de spekjes vervangen door harde zongedroogde tomaatjes.
Als tweede gang het nieuwe en gemakkelijk te bereiden gerecht van parelhoen met daarbij een frisse capresesalade en een bijzonder bijgerecht van sperziebonen.
Voor de vegetariërs staat een groenteschotel met burrata op het menu.
Eindigen we met een ricottataart uit Alto Adige, het Duitssprekende deel van Italië.
Heel veel plezier bij het bereiden van de gerechten en veel plezier bij het in goed gezelschap verorberen van dit driegangendiner.

© Podere Cerale 2019